Dureri lombare - tipuri, cauze, simptome, tratament

Conform statisticilor, durerile de spate sunt destul de frecvente. Acest lucru este confirmat de faptul că aproximativ 80% din populație cel puțin o dată în viață a avut senzații neplăcute în zona centurii. De asemenea, se știe că unul dintre simptomele principale ale unei game largi de afecțiuni este durerea lombară. Unii experți cred că disconfortul în această zonă a coloanei vertebrale este un fel de răzbunare umană pentru mersul drept.

durere în regiunea lombară

În cea mai mare parte, în timp ce durerea în regiunea lombară nu este puternică sau intermitentă, dar apare periodic, oamenii nu sunt înclinați să-i acorde importanță și să meargă la medic. Ca urmare, de obicei există o creștere a senzațiilor neplăcute și dobândirea lor de natură cronică. La întâlnirea cu un specialist, se dovedește că cauza disconfortului a fost o boală gravă care necesită terapie chirurgicală.

De regulă, durerea acută de spate devine în cele din urmă permanentă. Potrivit neurologilor, în următorul an după recuperare, recidiva apare la 40% dintre pacienți, în timp ce pe termen lung, disconfortul revine la 85% dintre pacienți.

Tipuri de dureri lombare

Pentru unii oameni, problemele cu spatele inferior devin atât de obișnuite încât încetează să le observe. În general, disconfort în partea inferioară a spatelui poate fi observat la o persoană o dată, după care nu apare niciodată.

Și se pot întoarce constant, provocând suferințe incredibile. Dar chiar și înainte de a vizita un medic, este posibil să se determine după simptomele sindromului dureros și localizarea acestuia de ce boală este cauzată.

Există cinci tipuri de dureri de spate:

 • local;
 • reflectat;
 • reflectat spondilogen (patologic);
 • radicular;
 • cauzate de spasm muscular.

Lombalgie locale și referite

Localizarea locală a sindromului de durere apare ca urmare a iritației sau compresiei terminațiilor nervoase sensibile. Provoacă fracturi, rupturi sau tensiuni ale fibrelor sensibile. Senzațiile neplăcute de natură locală, care nu își schimbă puterea atunci când poziția corpului se modifică, sugerează prezența unei tumori sau infecții ale coloanei vertebrale.

Sursa durerii reflectate, care se simte în partea inferioară a spatelui, poate fi probleme cu organele cavității abdominale sau pelvisul mic. Foarte des, dar nu întotdeauna, durerea este localizată pe lângă partea inferioară a spatelui, tot în abdomen, pelvis mic. Când coloana vertebrală se mișcă, disconfortul nu crește, dar nu există nici o ușurare specială.

Durerea spondilogenă referită în caz de afectare a coloanei lombare superioare este resimțită în partea inferioară a spatelui, zona inghinală sau pe partea din față a coapselor. Atunci când patologia afectează regiunea lombară inferioară, disconfortul apare de obicei la nivelul feselor, pe spatele coapselor și, în cazuri rare, la nivelul gambelor sau picioarelor.

Durere ascuțită și spasmodică

Disconfortul clasic la nivelul coloanei vertebrale inferioare de origine radiculară se caracterizează de obicei prin severitatea manifestării și răspândirea la picior.

Adesea, durerile de spate la tuse provoacă tuse, strănut sau alte tensiuni în țesuturile mușchilor abdominali. Acest lucru se întâmplă din cauza tensiunii rădăcinii sau nervului afectat la o anumită poziție sau mișcare a corpului.

Deci, durerile de spate în timpul șezutului apar din cauza tensiunii nervului sciatic (rădăcinile reacționate L5 și S1), trecând de-a lungul spatelui coapsei. Natura senzațiilor în sine nu permite de obicei distingerea durerii radiculare de durerea non-radiculară. Ceea ce cauzează disconfortul din spasmele musculare este de obicei neclar. Durerea apare cu diferite afecțiuni ale coloanei vertebrale. Cu un spasm, coloana vertebrală se curbează, mușchii profundi ai spatelui se încordează și apare o durere surdă.

Adesea, disconfortul în partea inferioară a spatelui apare în patologia coloanei vertebrale. În unele cazuri, poate provoca leziuni ale rinichilor, pancreasului și țesuturilor mușchilor lombari. Cauza durerii este de obicei determinată de un neurolog. Dacă este necesar, sunt implicați un terapeut și un ortoped.

Cauze comune ale durerilor de spate

Medicii recomandă să se acorde atenție unei senzații neplăcute în zona inferioară a spatelui, în primul rând pentru că poate fi unul dintre simptomele unui număr de afecțiuni grave. Natura manifestării sindromului lombar depinde exclusiv de cauzele care l-au cauzat. Doar un specialist poate determina „sursa" durerii, precum și ce afecțiune ar fi putut provoca disconfort în regiunea lombară.

Cauzele durerii lombare persistente:

 • colelitiaza;
 • pancreatită;
 • prostatita;
 • boli inflamatorii ale organelor pelvine;
 • tumori benigne și maligne ale organelor pelvine;
 • ulcer gastric și duodenal;
 • anevrism aortic;
 • pietre la rinichi sau infecții ale tractului urinar.

Cauzele durerii asociate cu coloana vertebrală și mușchii spatelui

În medicină, sunt cunoscute o serie de patologii destul de rare ale coloanei vertebrale care pot provoca sindromul lombar. Printre astfel de boli se remarcă spondilita anchilozantă, când articulațiile coloanei vertebrale devin inflamate. De asemenea, durerea la nivelul coloanei vertebrale în regiunea lombară poate provoca o infecție bacteriană, osteomielita.

În 90% din cazuri, sindromul lombar este cauzat de diverse probleme cu coloana vertebrală și țesuturile mușchilor spatelui. În acest sens, cele mai frecvente cauze ale durerii sunt:

 • boli degenerative-distrofice ale coloanei vertebrale (osteocondroza, spondiloza deformanta, osteoartrita progresiva, hernia de disc);
 • suprasolicitare severă a mușchilor lombari;
 • fracturi complexe ale coloanei vertebrale - traumatice sau compresive.

Separat, în această listă de motive este psihosomatica - durerea de spate, conform acestei direcții în medicină, este cauzată de probleme psihologice. De exemplu, incapacitatea de a-și găsi adevăratul scop, o povară prea grea (îngrijirea unei rude bolnave, a unui copil mic, probleme familiale etc. ). În acest caz, munca pe tine te va ajuta.

Factori provocatori

În cazul unui număr semnificativ de afecțiuni ale coloanei vertebrale și leziuni ale rădăcinilor nervoase, se poate observa disconfort în partea inferioară a spatelui.

Cu toate acestea, aceste boli pot apărea destul de mult timp fără manifestări. Doar sub influența anumitor factori se fac simțiți. Prin urmare, este necesar să se elimine nu numai senzațiile neplăcute, ci și principala afecțiune.

Factori care contribuie la apariția durerilor de spate:

 • necunoașterea regulilor de ridicare a greutăților;
 • activitate fizică insuficientă;
 • dezechilibru hormonal;
 • folosirea mobilierului inconfortabil (scaun, fotoliu etc. );
 • postură greșită.

Hipotermia, modificările presiunii atmosferice și furtunile magnetice pot provoca, de asemenea, dureri în partea inferioară a spatelui. În orice caz, apare iritația rădăcinilor nervoase sensibile ale măduvei spinării. Se poate observa si din cauza depozitelor patologice de saruri de calciu. Herniile vertebrale, proeminențele (proeminențe ale discurilor intervertebrale) pot provoca, de asemenea, dureri la nivelul coccisului și a spatelui inferior.

Dureri lombare: simptome

Orice afecțiune are propriile simptome, dar în cazul sindromului lombar, simptomele apar în funcție de cauzele care au provocat disconfort la nivelul spatelui inferior. De exemplu, disconfortul ascuțit poate fi rezultatul colicilor renale. În acest caz, o persoană nu va putea găsi o astfel de poziție a corpului care să-i permită să suporte disconfort.

Durerea în partea inferioară a spatelui și în zona inghinală este uneori o reflectare a mișcării unei pietricele din pelvisul renal în ureter. Când a cincea vertebră este deplasată, durerea cu slăbiciune severă poate fi simțită nu numai în regiunea lombară, ci și în șolduri și picioare.

Este dificil pentru o persoană să se miște, deoarece sindromul doar se intensifică și devine insuportabil. Boala în sine se numește spondilolisteză.

Femeile de vârstă mijlocie au adesea dureri de spate după somn, precum și slăbiciune matinală. În plus, există inactivitate a coloanei vertebrale și disconfort de-a lungul acesteia. Astfel de simptome sunt caracteristice fibrozitei. Când boala începe, durerea în partea inferioară a spatelui în timpul mișcării devine destul de puternică, deoarece, după ce s-a inflamat, țesutul conjunctiv fibros este foarte sensibil la mișcarea corpului uman.

Sindromul lombar merită o atenție specială, ținând cont de părțile laterale ale corpului:

 • durerea în regiunea dreaptă a regiunii lombare este un semn de probleme în zona genitală, precum și un semnal despre patologia rinichiului drept, a peretelui abdominal, a intestinelor sau a procesului cecului (apendicita);
 • disconfortul din partea stângă a regiunii lombare este un semn de boli ale sistemului reproducător, probleme cu ureterul, rinichiul stâng, hernia, intestinele și peretele abdominal.

Tratamentul durerii lombare

Se întâmplă că durerea în partea inferioară a spatelui cu o răceală, precum și din alte motive, este atât de puternică încât este imposibil să faci fără terapie. Indiferent de ce a provocat atacul, este recomandat să stai în pat în primele zile. Dacă disconfortul din partea inferioară a coloanei vertebrale este cauzat de o entorsă, atunci un tampon de încălzire sau o baie caldă va ajuta la îmbunătățirea stării de bine. În caz de deteriorare gravă, trebuie să consultați imediat un medic.

Terapie conservatoare

Unguentele iritante, precum și tencuielile de muștar sau tencuiala cu piper, vor ajuta la încălzirea locală a zonei lombare în zona de cea mai mare durere.

Va aduce ușurare și înfășurare într-o eșarfă caldă de lână, aplicând un suport electric de încălzire, un sac de nisip încălzit, lipitori. În cazul miozitei, compresele fierbinți ajută bine.

În funcție de simptomele paralele observate, durerile de spate pot fi ameliorate prin electroproceduri: curenți diadinamici, electroanalgezie transcutanată, curenți modulați sinusoid, electroforeză cu novocaină și altele. Reflexologia (acupunctură, cauterizare, electroacupunctură, terapie cu laser), inclusiv blocaje cu novocaină, va ajuta, de asemenea, la ameliorarea disconfortului.

Cu sciatica, provocată de o deplasare a discurilor intervertebrale, este prescrisă terapia de tracțiune - întinderea corpului pe pat sau sub apă. Proceduri similare sunt efectuate într-un cadru spitalicesc. Balneoterapia este, de asemenea, recunoscută ca eficientă. Acestea sunt radon, sulfură, clorură, sodiu, terebentină, băi de iod-brom, aplicații cu nămol de temperaturi scăzute, naftalan.

Suficient de eficiente în sindromul lombar sunt frecarea cu medicamente antiinflamatoare și analgezice. Puteți calma durerea și irigați zona bolnavă cu clorură de etil.

Prevenirea

De o importanță nu mică în eliminarea sindromului lombar și prevenirea atacurilor acestuia este purtarea unor sisteme de sprijin extern - orteze.

La discreția medicului, acesta poate fi un corset, semicorset, corector de postură sau un reclinator (un corset special care elimină înclinarea), un bandaj. Uneori sunt recomandate curele: corset, antiradiculita, elastice si altele.

Doar un singur remediu universal va ajuta la ameliorarea durerilor de spate după ședere și la prevenirea dezvoltării sindromului lombar - exerciții de fizioterapie (sau yoga - un set de exerciții pentru îmbunătățirea sănătății). De asemenea, este important să vă monitorizați postura când stați, iar în momentul amorțelii regiunii lombare a spatelui, efectuați exerciții ușoare. Masajul va ajuta foarte mult. Va ameliora spasmele musculare și va aduce mușchii la un tonus adecvat.

În general, durerile de spate pot avea o varietate de cauze. Este important să nu neglijezi simptomele și să mergi la timp la clinică. Profilaxia va prelungi efectul obținut al tratamentului. Prin urmare, nu trebuie să purtați greutăți mari și să respectați pe deplin recomandările medicului. Atunci, poate, durerea în regiunea lombară nu se va mai manifesta niciodată.