Tratamentul eficient al osteocondrozei coloanei vertebrale

Osteocondroza este o boală în care apar procese degenerative și distrofice care afectează țesuturile coloanei vertebrale. O persoană are leziuni ale discurilor intervertebrale, precum și ale suprafețelor articulațiilor și vertebrelor în sine. Metodele de tratament pentru osteocondroză sunt variate. Și sunt asociate cu o zonă specifică a coloanei vertebrale în care se dezvoltă boala.

În cursul dezvoltării bolii, țesutul osos și ligamentele sunt cel mai adesea afectate. Trebuie remarcat faptul că o persoană observă dezvoltarea bolii numai atunci când se observă apariția durerii, nivelul de sensibilitate este perturbat, se dezvoltă atrofia țesuturilor musculare, precum și funcționarea necorespunzătoare a organelor interne.

Osteocondroza este o boală neplăcută, mai ales dacă stadiul este destul de grav. Eliminarea bolii nu este ușoară. În acest caz, este foarte important să nu întârziați tratamentul și să alegeți cea mai eficientă metodă.

Astăzi, mai mult de jumătate din populația lumii suferă de această boală. Practic, osteocondroza începe să-i deranjeze pe acele persoane care au împlinit vârsta de 35-40 de ani. Prin urmare, tratamentul eficient al osteocondrozei este cheia unui spate și a coloanei vertebrale sănătoase.

Procesul de dezvoltare a bolii

Osteocondroza se dezvoltă treptat, prin urmare, are mai multe etape de dezvoltare.

Primul stagiu

Această etapă începe cu deshidratarea nucleului pulpos. Din cauza acestei locații a discului vertebral, acesta este perturbat și se formează crăpături în inel. În acest stadiu, dezvoltarea bolii nu merge mai departe decât discul afectat.

A doua faza

Se caracterizează prin faptul că, din cauza plasării necorespunzătoare a discului, fixarea corsetului muscular devine mai aproape. Din această cauză, mușchii și ligamentele încep să se lase, ceea ce duce la o mobilitate excesivă a vertebrelor adiacente. Există o deplasare a vertebrelor unele în raport cu altele, din cauza căreia se dezvoltă spondilolisteza.

dureri de spate cu osteocondroză

A treia etapă

Se caracterizează prin cele mai puternice modificări care apar la nivelul discurilor vertebrale. Începe formarea prolapselor de disc, se observă leziuni în aparatul articular al sistemului musculo-scheletic, apar subluxații, se dezvoltă artroza.

Etapa a patra

Acest stadiu al bolii se datorează faptului că zonele afectate suferă modificări cu care organismul încearcă să se obișnuiască. În această etapă, organismul încearcă să facă față mobilității în exces a vertebrelor, să activeze coloana vertebrală pentru a menține funcțiile vitale. Astfel, formațiunile osoase încep să crească pe suprafața vertebrelor, ceea ce duce la leziuni ale terminațiilor nervoase din ele. După aceea, vertebra este imobilizată, iar manifestările bolii apar intern.

Diagnosticul bolii

Pentru a determina metodele necesare de tratare a osteocondrozei, este necesar un diagnostic corect și cuprinzător, care să facă posibilă determinarea în ce anumit sector se dezvoltă boala și din ce motive. În funcție de locul în care se concentrează boala, există astfel de tipuri de osteocondroză:

 • cervical - caracterizat prin dureri la membrele superioare și la brâul umăr, modelul manifestărilor este de așa natură încât există dureri de cap care se transformă în migrenă arterială, tinitus.
 • piept - sindromul de durere este localizat în piept, durerea se răspândește în alte organe interne ale peritoneului și pieptului.
 • lombosacral - însoțită de dureri în partea inferioară a spatelui, care iradiază către extremitățile inferioare și spre sacru, în plus, poate exista o pierdere a sensibilității fibrelor musculare ale zonei afectate.
 • o combinație de mai multe tipuri de osteocondroză este un caz obișnuit în practica medicală, prin urmare, este necesar un tratament complex al osteocondrozei pentru a evita multe complicații.
dureri de spate cu osteocondroză

Tratamentul și tipurile sale

Există două tipuri de tratament pentru osteocondroză - conservator și chirurgical. Utilizarea unuia sau altuia depinde în întregime de severitatea și stadiul de dezvoltare a bolii. În plus, rezervele interne ale stării organelor și baza de vitamine din organism sunt foarte importante pentru procesul de vindecare.

Având în vedere tratamentul osteocondrozei ca metodă conservatoare, precum și o perioadă ulterioară de reabilitare după aceasta, trebuie remarcat faptul că o abordare integrată este importantă. Se bazează pe utilizarea simultană a mai multor metode de terapie. Medicina modernă reduce metoda de tratament conservator la două componente principale: utilizarea tratamentului cu medicamente și tratamentul cu ajutorul echipamentelor hardware. Totuși, trebuie spus că ambele tipuri nu țin cont de forțele proprii ale organismului pentru recuperare, tratamentul se desfășoară de parcă pacientul ar fi absent. Acesta este aspectul care duce la o perioadă mai lungă de recuperare, uneori tratamentul pentru osteocondroză poate fi inutil din această cauză.

Tratamentul osteocondrozei printr-o metodă conservatoare, precum și o perioadă de reabilitare, include mai multe metode de tratare a bolilor:

 • complex de exerciții pentru îmbunătățirea sănătății;
 • kinetoterapie izometrică;
 • tratament manual;
 • reflexoterapie;
 • masaj și hidromasaj;
 • tratamentul tracțiunii coloanei vertebrale;
 • tratamentul osteocondrozei prin metode de stimulare;
 • tratament cu ultrasunete și laser;
 • terapie prin mobilizare-vacuum;
 • dietă și alimentație adecvată;
 • terapie care vizează refacerea și menținerea psihicului;
 • terapie medicamentoasă.

Este important să spunem că, prin alegerea potrivită, multe metode și metode medicale diferite în cantități minime, de exemplu, în atacurile acute ale cursului bolii.

Cu toate acestea, terapia medicamentoasă este necesară în orice caz, astfel încât tratamentul osteocondrozei prin medicamente poate include metode:

 • calmarea durerii - luarea diferitelor analgezice și analgezice;
 • suprimarea inflamației - luarea de medicamente care vizează eliminarea proceselor inflamatorii în locurile de localizare a bolii;
 • antispastice - medicamente concepute pentru a suprima spasmele musculare;
 • antioxidanți - luând produse cu un conținut ridicat de vitamine;
 • activarea microcirculației sanguine;
 • psihedelice - medicamente menținerea unei stări psihologice normale.

Intervenție chirurgicală

Tratamentul osteocondrozei prin intervenție chirurgicală este utilizat în cazurile în care o persoană își poate pierde capacitatea de muncă din cauza dezvoltării progresive a bolii. Înainte de a decide asupra unei operații, este necesar să se supună unei examinări cuprinzătoare și să se consulte cu specialiști.

consultatia medicului cu osteocondroza

Este important de știut că toți pacienții suspectați de a dezvolta osteocondroză sunt trimiși pentru RMN. Dacă această examinare arată că există anomalii în organism care depășesc norma, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor în care o persoană nu se plânge de durere severă, intervenția chirurgicală nu este prescrisă.

Tratamentul osteocondrozei prin intervenție chirurgicală este necesar în două cazuri:

 • dacă o persoană are un semn de coadă de cal;
 • dacă o persoană nu poate controla procesul de urinare și defecare.

Sindromul cauda equina este o tulburare a sistemului nervos din regiunea inferioară a coloanei vertebrale. Adică, în măduva spinării are loc o bifurcare a rădăcinilor nervoase. În același timp, dacă în procesul de palpare a terminațiilor nervoase o persoană experimentează durere, atunci operația nu poate fi evitată.

El va observa că intervenția chirurgicală pentru osteocondroză are loc în două etape. În primul rând, specialiștii elimină cauza care provoacă durerea, iar apoi aplică metode de stabilizare a coloanei vertebrale. Dacă vorbesc limbaj medical, atunci se efectuează simultan decompresia și operația de stabilizare. Metodologia tratamentului chirurgical poate fi diferită. Alegerea unei metode specifice depinde numai de cazul individual al evoluției bolii și depinde în principal de alegerea chirurgului.